İş ilanları, İş Başvuruları, Personel Alımları – İsimOlsa.Com
Dilekçe Nasıl Yazılır ve Dilekçe Yazmanın Kuralları
Yazar: - 23 Aralık 2013
8.322
0

Yüz yıllardan beridir var olan dilekçe günümüzde hâlâ resmiyet ve önemliliğini korumaktadır. Dilekçe pek çok önemli yerde karşımıza çıkar ve bu nedenle hemen hemen herkesin dilekçe yazma kurallarını kesinlikle bilmesi gerekmektedir aksi taktirde zor durumda kalacağımız çok sıkıntılı anlar olabilir. Dilekçe nedir? diye soranlara ise bir cümleyle açıklama yapmak mümkündür. Resmi kurumlara yapmak istediğimiz dilek, istek veya şikayeti yazılı ve imzalı bir şekilde iletmemizdir.

Dilekçeler çeşitli isimler altında farklılık gösterebilirler örneğin yazacağınız dilekçe adli dilekçesi, idari dilekçesi, dava dilekçesi, kaymakamlık dilekçesi, iş dilekçe, öğrenci dilekçesi olabilir. Dilekçenin yasal sorumluluklar getirdiğini de unutmayınız. Peki doğru bir dilekçe yazımı için nelere dikkat etmeliyiz?

Dilekçe Nasıl Yazılır ve Dilekçe Yazmanın Kuralları

Dilekçe Yazma Kuralları

Tercihe bağlı olarak dilekçe yazımında fazlasıyla özen gösterilebilir ancak temel kuralları asla ihmal etmemelisiniz. Peki nedir bu temel dilekçe yazma kuralları hemen paylaşalım.

  1. Dilekçe hangi kuruma iletilecek ise  bu kurumun adını büyük harflerle veya duruma göre baş harfleri büyük olacak şekilde sayfanın en üst ve satır ortasına yazılmalıdır. Bir alt satıra gelerek kurum adının sonuna ise kurumun il ve ilçesi yazılır.
  2. Ardından dilekçe içeriği doldurulur. Kısa ve öz olacak şekilde istek, dilek veya şikayetinizi yazın. Metninizi tamamladıktan sonra metnin bir alt satırına geçerek satır başına saygı sözünü yazmayı unutmayın. Alt makamda bulunan bir kişi üst makama yazıyorsa “Gereğini arz ederim.”, üst makamda bulunan biri alt makama yazıyorsa “Gereğini rica ederim.” cümlelerini muhakkak yazın.
  3. Saygı sözünden sonra çok fazla aşağıda olmayacak şekilde sayfanın en sağına gün/ay/yıl şeklinde tarih tarihin altına ad soyad ve bunun da altına imza atılır.
  4. Tarihin bulunduğu hizada en sol tarafa adres bilgileri yazılmalıdır.

Bir dilekçede olmazsa olmaz kurallar bunlardır. Bunların dışında bir kaç ayrıntı daha vardır ancak en dikkat çekici ayrıntılardan bir tanesi ise Ek bölümüdür. Eğer dilekçeyle birlikte bir EK gönderilecekse Adresin üzerine EK yazılarak belge numaralarını dahil etmeniz gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Kariyer.net İş Başvurusu Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde , ve hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

2 + one =